Heel Holland bakt en wij ook! We zeiden het al eerder: wij stonden niet vooraan toen het baktalent werd uitgedeeld. Het lichtende voorbeeld van de zich snel ontwikkelende heftruckchauffeur uit Wijchen gaf ons vertrouwen.
Op vakantie in Frankrijk kochten we een mooi blikje met kleine gevulde kruidkoekjes uit Dijon: nonnettes. De uitdaging was geboren. Op zoek naar de bereidingswijze kwamen we op internet de tip van een Franse bakker tegen om in het deeg alleen honing te gebruiken en geen boter. Zou gezond zijn. Aangezien er behalve de honing ook suiker in het deeg gaat, lijkt dit een gezondheidsclaim met de Franse slag.
Een beetje van hetzelfde kaliber als de Dr. Duval vloeitjes waar vroeger op stond: ‘pour vôtre santé’, voor uw gezondheid. In die tijden van onschuld kon je als roker nog verantwoord bezig zijn door je shag te rollen met gezondheidsvloei. Je vraagt je af welk specialisme de dokter beoefende.
Terug naar de nonnettes. We probeerden het toch zonder boter. Ongevulde nonnettes en een gevulde variant met orange curd (in Frankrijk gebruiken ze sinaasappelmarmelade).
Als we de moeite genomen hadden om erbij stil te staan, hadden we misschien van tevoren al kunnen bedenken dat het gebruik van honing in plaats van vetstof het deeg eerder taai maakt dan knapperig. Onze nonnettes bleven niet zo mooi plat als de nonnettes die in het blikje hadden gezeten en de vulling liep soms wat uit.
En de smaak? Een beetje taaitaai-achtig; heel verfijnde luxe taaitaai, dat wel. En zo valt alles weer op z’n plek: in Frankrijk worden nonnettes met sinaasappelmarmelade gegeten met Saint Nicolas. Een tip voor de komende feestdagen: bak de nonnettes in de vorm van een pop en zeg dat het heel bijzondere Franse taaitaai is!
Recept: Nonnettes (ook te gebruiken als luxe taaitaai)
Hoeveelheden voor 18 nonnettes
Kopen
260 gram bloem
10 gram gedroogde gist
40 gram rietsuiker
2 eieren
100 gram volle melk
300 gram bloemenhoning
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel steranijs
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel per koekje orange curd (of sinaasappelmarmelade)
Koken
Zeef de bloem boven een kom en voeg gedroogde gist, rietsuiker, kaneel, gemberpoeder, steranijs ( geraspt) toe en meng dit alles door elkaar. Voeg dan de melk toe en de losgeklopte eieren vermeng goed en doe er dan de honing bij. Spatel goed door.
Gebruik een kleine muffinvorm om de nonnettes te bakken. Doe wat van het beslag in de muffinvorm, schep er een theelepel orange curd in en vul af met het beslag. Niet helemaal tot de rand vullen want het beslag zal in de oven rijzen.
Bak af op 180 graden (hete luchtoven) in ongeveer 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.