Het leek ons een goed idee om weer eens een receptje met pruimen te maken. Ik schreef vast een stukje en Corrine sloeg aan het bakken van een omgekeerde pruimentaart. Door het gebruik van een te groot bakblik zag het baksel er anders uit dan we ons hadden voorgesteld…
Voor het uiterlijk krijgt deze taart een onvoldoende; voor de smaak geven we een dikke voldoende!

De eau-de-vie van mirabellen die we voor de taart gebruikten is gemaakt door de Franse overbuurman van mijn moeder.
In de pruimentijd denk ik aan mijn moeders tuin in Frankrijk. Daar stonden een paar knoestige oude pruimenbomen: mirabellen en blauwe pruimen (quetsch). En niet alleen in haar tuin: als de pruimen rijp waren was het hele dorp aan het wecken, jam maken en pruimentaart eten.
Een enkele geluksvogel had een stookvergunning (of een vriend met stookvergunning) en verzamelde de afgevallen pruimen in een grote ton. Daarin begonnen de pruimen vast te vergisten tot ze meegenomen werden naar de distilleerderij. Als je de deksel van de ton opendeed, werd je al bijna dronken van de geur.
Echte eau-de-vie wordt gemaakt van vergiste druiven en in Nederland gebeurt dat alleen nog bij stokerij Lubberhuizen-Raaff in de Betuwe, bij distilleerderij De Campen nabij Franeker en bij stokerij Verhage in Luttelgeest. Op internet en bij de betere slijter zijn eau-de-vie’s van diverse soorten pruimen te bestellen. Eventueel kun je als alternatief Slivovitsj gebruiken.
Het recept voor de taart komt uit een Frans kookboek (‘Le grand livre de la Cuisine’) dat de overbuurvrouw mijn moeder gaf. Santé en Bon appétit!
Recept: Pruimentaart (Gâteau aux prunes renversé)
Hoeveelheden voor 6 tot 8 personen
kopen
500 gram pruimen (van een soort)
2 eetlepels eau-de-vie van pruimen
2 zakjes vanillesuiker
3 eieren
100 gram poedersuiker
40 gram bloem
1 mespuntje zout
40 gram aardappelzetmeel
1/2 zakje gedroogde gist
20 gram boter voor het invetten van de vorm
koken
Was de pruimen, verwijder de steeltjes, halveer ze en ontdoe ze van de pit. Beboter een rechthoekige bakvorm en leg er de halve pruimen in met de bolle kant naar beneden. Besprenkel ze met eau-de-vie en strooi er de vanillesuiker over.
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Splits de eieren. Klop de eidooiers met de poedersuiker tot een wittig mengsel. Meng in een kom bloem, zout, aardappelzetmeel en gist. Zeef het bloemmengsel boven de eidooiers en meng goed.
Sla de eiwitten stijf en spatel ze door het deegmengsel. Als het geheel goed vermengd is, stort je het deeg in de vorm bij de gehalveerde pruimen. Zorg dat de pruimen goed bedekt zijn met het deeg.
Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de pruimentaart in ongeveer 20 minuten goudbruin. De binnenkant moet nog smeuïg zijn.
Haal de pruimentaart uit de oven, keer hem om op een rooster en laat volledig afkoelen.