Vandaag maakten we Lingonberry Pears uit het kookboek Simply Swedish van Margareta Schildt Langren. In Zweden lijken Lingonberries (rode bosbessen of vossenbessen) overal bij gegeten te worden. Ze worden verwerkt tot sap of jam, want rauw zijn ze bitter en zuur.

Onze Zweedse schoonzus gebruikte Sylt Lingon (Lingonberry jam) in een saus die bij de Rendier-kebab werd geserveerd en dat smaakte verrassend lekker! Lingonberry jam kun je eten bij gehaktballetjes of een stoofschotel; maar ook bij een taartje, door de yoghurt of bij pannenkoeken…Kortom: Zweden zijn gek op lingonberries.
Voor dit recept pocheer je peren in Saft Lingon: Rode bosbessensap. Je koopt Saft Lingon in Nederland bij???? Natuurlijk: de Ikea!
In het recept stonden ook rauwe lingonberries, maar die konden we niet krijgen en hebben we niet gebruikt. Wat we nog meer niet volgens het recept deden? We voegden geen suiker toe aan de Toffeesaus aangezien we de smaak van de Golden Syrop al zoet en lekker genoeg vonden. We gebruikten hele hazelnoten in de saus in plaats van gehakte, omdat we dat smakelijker vonden qua mondgevoel. En we roosterden de hazelnoten voor wat extra smaak!
Al met al een zoet, maar erg lekker Zweeds dessert. Voor de liefhebber met een bolletje vanille-ijs…
Recept: Gepocheerde peer met toffeesaus en hazelnoten
Hoeveelheden voor een nagerecht voor 4 personen
kopen
4 stevige kleine peren (geen stoofperen)
500 ml geconcentreerd Saft Lingon: rode bosbessensap
2 kaneelstokjes
Voor de saus:
100 gram ontvelde hazelnoten
100 ml slagroom
100 gram Golden Syrop
3/4 eetlepel bloem
Serveer eventueel met vanille ijs.
koken
Schil de peren, maar laat de steeltjes aan de peer zitten. Doe in een pan het Lingonberry sap en de kaneelstokjes.
Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de peren toe, voeg water toe tot de peren bijna onder staan, breng weer aan de kook en zet het vuur zacht. Pocheer zo de peren gaar in ongeveer 15 minuten.
Laat de peren in het vocht afkoelen.
Rooster de hazelnoten in een pan zonder vetstof. In het recept uit het boek worden ze gehakt, wij lieten ze heel.
Doe de slagroom en de Golden Syrop in een pan en breng aan de kook, voeg al roerend de bloem toe en laat gedurende ongeveer 5 minuten al roerend zachtjes garen (zo voorkom je een bloem smaak aan de saus).
Voeg als laatste de hele hazelnoten aan de toffeesaus toe.
Serveer de peren met de lauwwarme toffeesaus en eventueel een bolletje vanille-ijs.