Leuk! Een salade maken met een aantal Aziatische ingrediënten voor het foodblogevent augustus 2011 georganiseerd door Aziatische-ingrediënten.nl.
Het maken van een goede foto viel nog tegen… Enfin, na heel wat geklungel en wat photoshoppen toch nog op de valreep mijn inzending van een Aziatische salade voor het foodblogevent.
Venkel is niet echt een Aziatisch ingrediënt. Maar samen met ingrediënten die wél Aziatisch zijn en met op thee gerookte eend smaakt het erg lekker in deze Aziatische salade.
Recept: Aziatische salade met op thee gerookte eendenborstfilet
Hoeveelheden voor 4 personen voor een voorgerecht
Kopen
2 grote venkelknollen
4 mineola’s (kruising tussen een mandarijn en een grapefruit)
2 djeroek poeroetblaadjes
1 theelepel geraspte gemberwortel
3 theelepels lichte sojasaus
Kuzu (Japans bindmiddel, kan ook worden vervangen door bijv. maizena)
Mespunt fijngeperste knoflook
Mespunt gedroogde chilipeper (ontzaad)
1 theelepel goela djawa
1 rode ui
1 theelepel sesamolie
Geroosterde sesamzaadjes
Korianderblad
1 grote eendenborstfilet
1 eetlepel Zwarte thee
1 theelepel Suiker
1 eetlepel houtmot of rijst
Koken
Mineola’s uitpersen en het sap inkoken tot de helft en aflaten koelen.
De djoeroek poeroetblaadjes ontdoen van harde nerf en het blad oprollen en in dunne reepjes snijden en vervolgens heel erg fijn hakken. De gedroogde chilipeper ontzaden en heel fijn hakken. En beide samen met de geraspte gemberwortel, sesamolie, sojasaus, knoflook, goela djawa aan het ingekookte mineola sap toevoegen.
Zet van dit mengsel ongeveer 2 dl apart voor het sausje dat bij de eend gaat.
De venkel op een mandoline (of andere groenteschaaf) in hele dunne slierten snijden en marineren in de rest van het mineolasap.
De eendenborstfilet op het vel insnijden tot een ruitpatroon.
Leg op de bodem van een wok aluminiumfolie en schep daarop een eetlepel zwarte thee, wat suiker en 1 eetlepel houtmot of rijst. Of rook de eend in een rookoventje.
Gebruik een rekje of leg kruiselings wat satéstokken in de wok en leg daarop de eendenborst. Sluit af met een deksel en steek het vuur aan en rook zo de eendenborstfilet op een zacht vuurtje ongeveer 4-5 minuten. Niet langer want dan wordt de rooksmaak te sterk.
Bak de eendenborstfilet na het roken op de velkant nog een paar minuten (max. 5 minuten) in een pan. Haal uit de pan en laat afkoelen. En snijd in dunne plakjes.
Maak van het apart gehouden mineolasap een sausje door het even te verhitten en te binden met kuzu (maak een papje van de kuzu met water en voeg het dan toe aan het sap).
Schep de gemarineerde venkel op een bord, leg er wat eendenborstfilet naast en geef er het sausje bij. Garneer de Aziatische salade met korianderblad, geroosterde sesamzaadjes en dungesneden rode uienringen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.