Alweer bijna 20 jaar geleden maakte Corrine een reis door Vietnam en Zuid-China. In Vietnam was de Doi Moi ingegaan en de grens tussen Vietnam en China was na lange sluiting weer geopend. Prachtige landschappen, interessante dorpen en steden, boeddhistische tempels, kleurrijke mensen en heerlijk eten maakten de reis tot een geweldige belevenis.
Geïnspireerd door de foto’s van een collega die een poosje terug naar Vietnam ging maakten we dit weekend onze versie van Ho Chi Minh Duck. Nou ja een geheel aangepaste, uitgeklede versie, want we hadden alleen eendenborstfilet in huis. Hollandse ook nog. Maar lekker was het.
Kenmerkend voor Vietnamese eend is vooral de five-spice-powder. Het geeft het vlees een heerlijke aromatische geur en een geweldige smaak. Samen met wat komkommer, wortel, veel munt, veel korianderblad en Thaise (jawel) sriracha saus een heerlijke lunch!
Recept: Broodje Vietnamese eend
Hoeveelheden voor een lunchgerecht voor 4 personen
Kopen
2 eendenborstfilets
4 kleine baguettes
1 komkommer
1 winterwortel
lenteui
Sriracha of andere chilisaus
2 theelepels vijfkruidenpoeder
eetlepel geraspte verse gemberwortel
2 tenen knoflook
1 eetlepel hoisin saus
Sap van een halve limoen of 2 eetlepels witte wijnazijn
mespuntje suiker
Bosje munt
Bosje korianderblad
Koken
Maak eerst de marinade: roer de suiker in het limoensap of de witte wijnazijn tot de suiker is opgelost. Rasp de gemberwortel fijn, pers of snijd de knoflook. Doe dit alles in een schaal en voeg de vijfkruidenpoeder en de hoisin saus toe.
Snijd het vel van de eendenborstfilets kruiselings in zonder het vlees te raken en wrijf de marinade in het vel. Zet met de overige marinade enkele uren in de koelkast.
Snijd de wortel en de komkommer en de lenteui in dunne reepjes. Hak de munt en het korianderblad fijn.
Wrijf de marinade van het vel af en leg de eendenborstfilets op het vel zonder vetstof in een pan. Bak zo ongeveer 5 minuten, draai de filets dan om en laat nog zo’n 3 minuten zacht garen. Zet kort onder een hete grill om een nog krokanter korstje te krijgen.
Laat de eendenborstfilets een paar minuten rusten voor je ze snijdt. Snijd de filets dan in repen. Snijd het brood open en begin met wat saus op het brood te smeren, leg er dan wat komkommer, wortel, lenteui en reepjes eend op. Geef er gesneden munt en korianderblad bij. En eindig het broodje Vietnamese eend weer met saus, zoveel als je maar wilt.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.