Wij zijn niet de enigen die houden van grillen. De oude Grieken wisten al alles van een goede barbecue!
3000 jaar geleden werden bij speciale gelegenheden in het paleis van Mycene op de Peloponnesos in Zuid Oost Griekenland stokjes met vlees geroosterd op draagbare bakjes van kermamiek. Maar hoe dat roosteren van het vlees op spiesjes precies in zijn werk ging was nog niet helemaal duidelijk.
OnderzoekerJulie Hruby van het Dartmouth College in Hanover (New Hampshire) besloot het antieke kookgerei te testen. Ze liet een replica van de bakjes maken, gooide er houtskool op, reeg wat vlees aan stokjes en kreeg perfect gegaard vlees op deze antieke Griekse barbecue.
In de moderne tijd is souvlaki nog steeds geliefd voedsel in Griekenland. De “Souvlatzidiko” (een souvlaki-zaak), wint het in aantal van de McDonaldstenten. De souvlaki-business is een van de weinige groeisegmenten in de Griekse economie. Souvlaki is goedkoop, smakelijk voedsel én, voor de trotse Griek niet onbelangrijk, het is Grieks eten dat al in oude tijden bestond.
Geïnspireerd door al dit positieve nieuws plaatsen we nog een keer ons recept voor een broodje souvlaki. Souvlaki van kip, dat mag tegenwoordig ook in Griekenland! Kali Orexi!
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.