Verse lychees zijn heerlijk!
Yang Guifei, de mooie keizerlijke concubine uit de Chinese Tang Dynastie (618-907), kreeg niet genoeg van lychees. De keizer Xuanzong liet de lychees in grote hoeveelheden aan haar bezorgen.
In de periode december tot februari zijn verse lychees volop verkrijgbaar. Ook zonder een keizerlijke bezorgdienst!
Wijnadvies bij dit recept: Riesling uit de Elzas
Recept: Kip gemarineerd in lycheesap en verse gemberwortel
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
300 gram kipfilet
Verse gemberwortel (stukje van 3 cm)
400 gram verse lychees
125 gram Buffalo Mozzarella
4 plakjes Pancetta (of bakbacon)
Olijfolie
Peper
Zout
koken
Voorbereiding:
Lychees ontdoen van schil en pit. In kleine stukjes hakken en met opgevangen sap in een afsluitbaar bakje doen.
Verse gemberwortel schillen, in hele kleine stukjes snijden en aan de lychee toevoegen.
Kipfilet bij het lychee/gemberwortelmengsel doen, goed mengen en ongeveer 6 uur in koelkast laten marineren.
Bereiding:
Twee plakjes pancetta halveren, de andere twee heel laten en alle stukjes zonder olie in een pan bruin en krokant bakken en laten uitlekken op keukenpapier. De twee hele plakjes pancetta na het bakken verkruimelen en de andere vier (halve) stukjes gebruiken als garnering (zonder te verkruimelen).
Kipfilet afvegen zodat alle lycheestukjes en de meeste gemberstukjes verwijderd zijn. In ongeveer 12 minuten langzaam garen in een koekenpan.
Mozzarella uit laten lekken en in vieren verdelen.
Gegaarde kipfilet met zout en peper bestrooien, in vieren verdelen en/of in plakjes snijden. Op een bord leggen samen met de mozzarella. In de mozzarella een plakje pancetta steken en wat verkruimelde pancetta over de mozzarella strooien. Op elk bord een scheutje goede extra virgine olijfolie gieten.
Als garnering op elk bord een lychee leggen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.