Gegrilde sardientjes, gegrilde dorade, Cataplana de Cabrito (stoofpot met geitenvlees, gamba’s, aardappel), varkenswangetjes gestoofd in rode wijn, Picanha (ossestaartstuk) met pepersaus, Moqueca de camarao (braziliaans stoofpotje van garnalen), piri-piri garnalen, bakkeljauw kroketjes, pastéis de nata (roompasteitjes) en empada de galinha (Portugese kippasteitjes)… Ja, we zijn in Portugal geweest. Heerlijk!
Als lekker tussendoortje maakten wij thuis als eerste de Portugese kippasteitjes: Empada de Galinha.
Er gaat behalve kip ook nog verse Chouriço (chorizo) en bacon in. Je kunt het vlees na bereiding heel klein snijden of grof houden. In Portugal aten we het een keer zo grof dat het kraakte tussen de tanden. Dat doen we in onze huisversie maar niet…lekker fijn snijden is onze tip en de botjes en andere ongerechtigheden er uit halen 😉
Recept: Portugese kippasteitjes
Hoeveelheden voor ongeveer 6 pasteitjes
Kopen
Bladerdeeg (pakje met 10 stuks)
2 kippenbouten (ongeveer 500 gram kippenvlees)
2 Spaanse verse worstjes (ongeveer 125 gram). Verkrijgbaar bij de slager.
75 gram Bacon aan één stuk
1 teen knoflook
1 ui
1/2 bosje peterselie
Sap van een 1/2 citroen
1 eidooier
10 takjes tijm
2 eetlepels vers korianderblad
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel venkelpoeder
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
10 zwarte peperkorrels
Zout
Piri-pirisaus of tabasco
Bloem om te bestuiven
Boter om in te vetten
Koken
Kip aanbraden tot mooi goudbruin. Worst, bacon, knoflook, geplette peperkorrels, ui, peterselie, citroensap toevoegen.
Giet water in de pan tot de kippenbouten onderstaan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in ongeveer 1 uur zachtjes gaar stoven.
Haal het vlees uit de pan en laat de bouillon op laag vuur zonder een deksel op de pan nog een half uurtje inkoken.
Haal het vel en het vlees van de kippenbouten en snijd in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de worstjes en de bacon. Snijd het zo fijn of grof als je zelf wilt. Meng al het vlees door elkaar.
Ris de tijm van de takjes en hak heel fijn, hak het korianderblad fijn en vermeng dit door het vlees. Doe er komijn, venkelpoeder en gerookt paprikapoeder bij. Roer goed door en breng verder op smaak met zout en tabasco.
Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 graden voor een heteluchtoven.
Strooi wat bloem op het aanrecht en steek/snijd uit het bladerdeeg 6 ronde plakjes van ongeveer 7 cm doorsnede (passend in de muffinvorm). Beboter de muffinvorm en bedek met het deeg de bodem en een gedeelte van de zijkanten van de muffinvorm. Vul elke vormpje met het vlees en lepel steeds 1 eetlepel bouillon over het vlees.
Resterende deeg gebruiken om er dekseltjes van te maken. Steek/snijd 6 rondjes van ongeveer 5 cm uit het deeg. Je zult hiervoor even wat deeg moeten oprollen en dun uitrollen om weer 6 rondjes te krijgen.
Strijk wat van het eigeel over de deegranden en leg hier de andere plakjes deeg (dekseltjes) over. Druk goed aan om te zorgen dat het een afgesloten geheel is. Bestrijk vervolgens de bovenkanten van het deeg met de resterende eidooier. Prik een klein gaatje (met een cocktailprikker) in het midden van elk deegbakje.
Bak de pasteitjes in ongeveer 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en serveer ze warm of koud.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.