Mooi weer? Buienradar bekeken? Tijd voor een barbecue!
Souvlaki is gemakkelijk te maken, gemarineerd met citroen extra snel gaar en gegrilld boven houtskoolvuur erg lekker!
Het is een eeuwenoud Grieks vleesgerecht. De klassieke souvlaki is een spiesje met varkensvlees en een pitabroodje. Het recept hieronder is met kipfilet.
Souvlaki wordt in Griekenland verkocht met een stukje brood of in een pitabroodje. Op verzoek wordt er patat, tomaat, tzatziki toegevoegd.
Roosteren boven houtskoolvuur geeft een rokerige smaak aan het gerecht. Houtskool heeft nog een bijzonder detail: het is een bestanddeel van buskruit…
Niet teveel bij nadenken als er een souvlaki op de barbecue ligt te garen!
Recept: Souvlaki van kip met tzaziki
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
Voor de souvlaki:
600 gram kipfilet
2 rode/gele paprika
1 grote ui
1 uitgeknepen citroen
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gehakte verse oregano
2 eetlepels gehakte verse tijm
1 teen geperste knoflook
peper en zout
Laurierbladen
Houten stokjes (liefst lange, die zijn makkelijk te hanteren op de barbecue)
Voor de tzatziki:
500 gram Griekse yoghurt
1 komkommer (liefst 2 kleine dikke komkommers deze bevatten minder vocht)
2 tenen geperste knoflook
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels fijngehakte dille
peper en zout
koken
Voorbereiding souvlaki:
Kipfilet in gelijke blokjes snijden
Marinade maken van olie, citroensap, oregano en tijm en knoflook
Kipfilet toevoegen aan de marinade en goed mengen.
Het geheel enkele uren in de koelkast zetten.
Paprika in stukken snijden (apart houden)
Ui in partjes snijden (apart houden)
Laurierbladen in stukken snijden (apart houden)
Houten stokjes in water leggen om verbranden op barbecue te voorkomen
Na het marineren de kipfilet afgewisseld met stukken laurierblad aan de stokken rijgen samen met de paprika en ui (afwisselend kip en paprika en ui of paprika en ui als eerste rijgen).
Voorbereiding Tzatziki:
Komkommer door midden snijden en zaadlijsten verwijderen
Komkommer fijnraspen en uitknijpen zodat het vocht eruit is (hoe minder vocht hoe dikker de tzatziki)
Uitgeknepen komkommer vermengen met de griekse yoghurt.
Dille, knoflook en olijfolie door elkaar roeren en dan aan de yoghurt toevoegen.
Naar smaak peper en zout toevoegen.
In koelkast bewaren tot gebruik.
Bereiding:
Souvlaki op de barbecue leggen en in enkele minuten gaar roosteren, evt. met mengsel van olie en citroensap tijdens roosteren insmeren.
Serveren met tzatziki.