Er is iets onsympathieks aan de parelhoen. Het zijn lawaaimakers, de hanen zijn overspelig en de hennen slechte moeders. Als ze te veel dieren om zich heen hebben weten ze zich niet te gedragen en worden agressief. Tja, en lelijk zijn ze ook…
Dit soort wijsheid kun je opdoen op de website Levende Have. Toegegeven, dat ze lelijk zijn staat er niet bij, maar dat zie je direct als je de helmparelhoen aankijkt.
De parelhoen -ook poulepetaat of in het Engels Guinea Fowl genoemd- heeft zeker ook goede kanten: het vlees is lekker en heeft een lichte wildsmaak.
Wij aten de filet met Wasabisaus; een door ons aangepast recept van Nobuyuki Matsuhisa uit het boek Nobu Now. Nobu is een Japanse chef die bekend werd door zijn fusionkeuken met Japanse en Zuid-Amerikaanse invloeden.
Laat de saus niet koken want dan verliest hij zijn smaak en pittigheid!
De parelhoenfilet die we gebruikten is biologisch. Kun je geen parelhoen vinden, gebruik dan kipfilet (uiteraard geen plofkip!).
Recept: Parelhoenfilet met wasabisaus
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
4 parelhoenfilets
4 eetlepels Wasabipoeder
4 eetlepels sojasaus (zoete)
2 eetlepels lichte sojasaus
12 gram dashipoeder
2 tenen knoflook
125 gram spruiten
Soeoen (glasvermicelli)
Zonnebloemolie
Bindmiddel (bijv. aardappelzetmeel)
Noriten Wasabi (koekjes van de toko met wasabi en zeewier)
Koken
Doe de wasabipoeder in een bakje en vermeng met wat water tot een pasta. Dek af en laat ongeveer 10 minuten staan zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.
Soeoen voor garnering:
Doe in een wok of frituurpan zonnebloemolie en laat op temperatuur komen ( 180 graden). Doe hier in gedeelten een handvol soeoen in. De soeoen zwelt meteen op. Haal uit de pan en bewaar (liefst luchtdicht) tot gebruik.
Haal de buitenste bladen van de spruitjes af (gebruik alleen mooie bladeren). Zet een grote pan met water op en breng aan de kook. Blancheer hier de spruitenblaadjes in ( minuutje of twee). Doe direct over in koud water. De spruitenblaadjes zijn nu beetgaar en mooi groen van kleur.
Doe 4 dl water in een pan en doe hier de dashipoeder in. Verwarm en voeg de sojasausen, uitgeperste knoflook en de wasabi toe. Houd apart tot gebruik.
Wrijf een grillpan in met zonnebloemolie en grill hierin de parelhoenfilets tot ze gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van de dikte zo’n 10 minuten. Je kunt de parelhoenfilets ook in een koekenpan bakken. Bestrooi naar smaak met peper en zout.
Verwarm de wasabisaus. Roer door, maar laat niet meer aan de kook komen! Eventueel binden met bijvoorbeeld aardappelzetmeel.
Leg de gare parelhoenfilets op een bord, garneer met de gefrituurde soeoen en spruitjes. Lepel de saus er naast.
Wij aten er ook nog heerlijk krokante Noriten Wasabi (pikante koekjes) bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.