Vissticks? Nee: aardappelpuree frieten…
We zagen een kookvideo waarin Roger van Damme frieten van aardappelpuree maakte. Leek ons heel lekker, maar er werd geen recept bij gegeven.
Aardappel koken, pureren, boter toevoegen, in de gewenste dikte snijden en frituren…dachten we.
Nogal een domme actie: de frieten knalden in het frituurvet uit elkaar. Poging twee lukte wel: de frieten eerst paneren en dan pas frituren. Lekker krokant met een zachte vulling.
Aan de vulling of aan de paneerlaag kun je kruiden of specerijen toevoegen. Lekker is bieslook, peterselie, koriander of seroendeng. Verhouding ongeveer 100 gram paneermeel en 25 gram kruiden.
Maar…..wil je échte frieten van aardappelpuree, ongepaneerd? We vonden later een aanwijzing waarbij je de frieten eerst in de oven op 60 graden droogt en daarna (ongepaneerd) frituurt. Die methode is voor een volgende keer.
Recept: Frieten van aardappelpuree
Hoeveelheden voor een klein bijgerecht voor 4 personen
(grotere eters kunnen de dubbele hoeveelheid aan)
Kopen
500 gram aardappelen
25 gram roomboter
Nootmuskaat
Peper
Zout
Eiwit
Paneermeel
Bloem
Kruiden naar wens
Koken
Aardappelen schillen en met wat zout gaar koken.
Afgieten en pureren. Meng een klontje boter door de gepureerde aardappelen. Op smaak brengen met peper, zout en wat nootmuskaat (evt. andere kruiden toevoegen).
Doe de puree in een vorm (hoog schaaltje, bakje). Druk goed aan. Laat het zo minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
De puree nu tot frieten snijden, kies de dikte die je wilt.
Zet drie bakken klaar: 1 met bloem, 1 met eiwit, 1 met paneermeel. Voeg eventueel kruiden aan het paneermeel toe. Haal de frieten eerst door de bloem, daarna eiwit en tot slot het paneermeel.
Frituur de frieten op 180 graden en serveer direct.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.