Vandaag maken we een heerlijk salade met gepofte bieten. Door de bieten niet te koken, maar in de oven te poffen krijgen ze een lekkere en intense smaak. In het Grieks heet deze bietensalade met walnoot: Παντζάρια με καρύδια, Pantzária me káridia.
Dit was een van de gerechten die Corrine maakte tijdens een kookworkshop bij haar lerares Grieks. Wij pasten het recept aan door meer walnoten te gebruiken. Voeg als laatste op de salade lekker veel verse dille toe. Wij zijn dol op verse dille, het geeft dit gerecht ook nog een anijsachtige, frisse smaak.
De walnotensaus die over de bietensalade gaat lijkt op Skordaliá. Skordaliá is een Griekse saus met veel knoflook die traditioneel met geweekt brood of aardappelen wordt gebonden. De walnotensaus in dit recept is wat zoeter dan de traditionele skordaliá. Dit komt doordat geen geweekt brood of aardappelen gebruikt worden, er minder knoflook in gaat en last but not least: door de toevoeging van honing.
Met de hoeveelheid walnoten die wij gebruiken wordt het een dikke saus. Als je een dunnere saus wilt die meer op een dressing lijkt, moet je ongeveer de helft van de walnoten (ca. 50 gram) nemen.
Kali Orexi! Smakelijk eten!
Voor een andere versie van walnotensaus klik op de link tastykoken walnotenskordaliá.
Recept: Pantzária me káridia, Griekse bietensalade met walnotensaus
Kopen
4 verse bieten
2 middelgrote eieren
100 gram walnoten (en wat extra voor garnering)
sap van 1/2 citroen
dl olijfolie
eetlepel honing
teentje knoflook
zwarte peper
zout
wat water
Verse dille
aluminiumfolie
Koken
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bieten schoon boenen en het loof tot op 2 cm afsnijden. Elke biet in aluminiumfolie wikkelen en de bieten in de oven in ongeveer 1 tot 1,5 uur gaarstoven (afhankelijk van de grootte van de bieten). Haal de bieten uit de oven en laat ze afkoelen.
Eieren opzetten in koud water en 5 minuten koken. Uit de pan halen en laten schrikken in koud water.
In een keukenmachine de gepelde walnoten fijn malen met het teentje knoflook. Citroensap erbij doen en terwijl de machine draait de olijfolie in een dun straaltje toevoegen. Maal nog even door tot de olijfolie volledig is opgenomen. Voeg als je de saus te dik vindt nog wat water toe. Schep er dan de honing door en vermeng deze met een lepel goed door de walnotensaus. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Verwijder de schil van de bieten, snijd de bieten in dunne plakjes en leg deze op een platte schaal. Snijd de eieren in plakjes en leg ze op de bietjes. Schep er dan de walnotensaus overheen. Garneer de bietensalade met stukjes walnoot en gehakte dille.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.