Tomatenketchup van Heinz loopt uit de fles met een snelheid van 0,045 km per uur. De meloenketchup die wij maakten is zo veel sneller dat we toch ook maar wat van het snelheidsbeperkende ingrediënt agar-agar toevoegden.
Agar-agar zorgt voor de benodigde binding. Je wilt dat de ketchup wel op je broodje blijft liggen en er niet meteen vanaf valt. In plaats van agar-agar kun je ook gelatine gebruiken om te binden.
Het recept is van de Zweedse kok Christer Elfving uit zijn boekje Ketchup, 24 wereldse recepten. Hij vindt dat vragen om ketchup een belediging voor de kok is, behalve als de saus zelfgemaakt is. Dan worden het “culinaire klodders die opeens mogen” volgens Christer.
De meloen die wij in dit recept gebruikten is de Spaanse Piel de Sapo. Piel de Sapo betekent Paddenhuid. Kun je geen Piel de Sapo krijgen neem dan een andere sappige, zoete meloen (geen watermeloen).
Aan de meloenketchup voegden wij nog wat fijngesneden munt toe. Het resultaat: een lekkere frisse, pittige meloensaus -pardon, meloenketchup- die we aten met een broodje gerookte makreel en wat in zout gemarineerde venkel.
Recept: Meloenketchup
Hoeveelheden voor een halve liter meloenketchup
Kopen
1 kg meloen
1 rode peper
4 eetlepels azijn
100 gram suiker
1 takje munt
mespuntje agar-agarpoeder of 1 blaadje gelatine
Koken
Schil de meloen en snijd deze in kleine stukken.
Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snijd in kleine stukjes.
Doe de meloen met de gesneden peper, azijn en suiker in een pan en laat ongeveer een half uurtje doorkoken tot pulp.
Je houd ongeveer een halve liter meloenpulp over. Aflaten koelen en door een zeef wrijven of pureren met een staafmixer.
Zet weer op het vuur en voeg de agar-agarpoeder of geweekte gelatine toe. Het is een beetje uitproberen hoeveel agar-agar of gelatine je moet toevoegen. Begin met niet te veel agar-agar of gelatine, de ketchup moet wel vloeibaar blijven. Wil je meer binding voeg dan extra agar-agar of gelatine toe.
Voeg op het laatst wat fijngesneden munt toe aan de meloenketchup. Bewaar tot gebruik in de koelkast.