Gwyon stuurde ons een recept op Indiase leest: een curry van zoete aardappel met groenten en panir (oIndiase kaas zonder dierlijk stremsel.
Tip van tastykoken: probeer eens om zelf panir te maken. Het is niet moeilijk.
Recept: Curry van zoete aardappel met panir
Ingrediënten voor 4 porties:
- 1 eetl. plantaardige olie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 500 g zoete aardappelen (bataten) geschild, in stukjes
- 1 eetl. mild kerriepoeder
- 1 eetl. verse gemberwortel, fijngesneden
- 400 g kleingesneden tomaten uit blik
- 1 dl groentebouillon
- 150 g (diepvries)doperwten
- 250 g panir, in blokjes van 1-2 cm 2 eetl.
- munt, fijngesneden
Bereiding:
Voorbereiding: 25min › Bereiding: 10min › Klaar in: 35min
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook 4-5 min. op matig vuur, onder af en toe omscheppen. Voeg de zoete aardappelen toe en roerbak ze 2 min. mee. Meng er het kerriepoeder en de gember door en bak ze 30 sec. mee.
Voeg de tomaten met vocht toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de curry met het deksel op de pan 12-15 min. zachtjes koken, of tot de zoete aardappelen gaar zijn.
Schep de doperwten door de curry en verwarm ze nog 3 min. mee. Voeg de blokjes panir toe en laat de curry nog 2 min. doorwarmen.
Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi de munt over de curry van zoete aarappel en serveer direct.
variaties:
• Panir is een verse Indiase kaas, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en zaken met een Surinaams of Hindoestaans assortiment. Ter vervanging kunt u ook haloumi of tahoe gebruiken.
• Strooi voor een knapperig accent kort voor het serveren een handjevol geroosterde amandelen of walnoten over de curry van zoete aardappel.
• In de herfst kunt u in plaats van zoete aardappelen ook pompoen gebruiken, en de doperwten vervangen door in plakjes gesneden champignons. Op een kille winteravond kunt u een extra snufje kerriepoeder toevoegen.