Fay maakt een recept voor 4 personen van seitan, een oorspronkelijk Aziatische vleesvervanger die meestal wordt gemaakt van tarwegluten. Fay verwerkt de seitan tot een stoofpotje en serveert er frietjes bij.
Ze heeft een eigen blog: veggiesnackshack.blogspot.be
Recept: Seitan stoofpotje met ovenfrietjes
Ingrediënten:
- 250 g seitan
- groentebouillon
- 1 grote ui
- 3-4 blaadjes laurier
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 tl tijm
- 2-3 sneetjes brood
- 2-3 kruidnagels
- 1 flesje bruin bier (tafelbier)
- 1/2 tl mosterd
- 0,5l water
- peper & zout
- 1 el donker bruine suiker
- 10g pure chocolade
- sojaboter
Bereiding:
Droog de seitan goed af met wat keukenpapier. Snij daarna in stukken.
Snij de ui in grove stukken. Snij de teentjes look fijn.
Verhit in een grote kookpot een klont boter. Stoof de ui, look, laurier, tijm en kruidnagels. Doe er daarna de seitan bij. Kruid af met peper en zout. Laat het 8 minuten stoven. Blijf goed roeren.
Giet er daarna het water met bouillon en bier bij. Doe het brood in stukken en voeg toe aan het stoofpotje. Daarna voeg je de mosterd, chocolade en bruine suiker toe. Laat dit nu 40 minuten koken op een laag vuurtje. Af en toe goed doorroeren zodat de saus niet aan de bodem kleeft.
Als de saus te dun blijft, voeg er dan wat maiszetmeel aan toe opgelost in een beetje water. Laat dit even doorkoken.
Oven frietjes -enkele grote aardappelen -paprikapoeder -peper -zout -tijm -olijfolie
Schil de aardappelen en snij ze daarna in dunne frieten. Vul een ovenschaal met de frietjes. Kruid ze met peper, paprikapoeder, zout en tijm. Giet er een klein beetje olijfolie over. Bak ze in een oven van 160° tot ze gaar zijn.