De Happy Shrimpfarm, het Nederlandse bedrijf dat op een duurzame en biologische wijze garnalen kweekte, bestaat al een tijd niet meer. Helaas, want hoe komt een kok nu aan een gelukkige garnaal? Wij van tastykoken eten graag garnalen en vinden het prettig als deze gelukkig genoemd kunnen worden.
Maar de garnaal lijkt niet echt gelukkig te zijn en soms zelfs een slechte reputatie te hebben. Wat te denken van gezegden als: ‘een geheugen als een garnaal hebben’ of ‘je hebt de hersens van een garnaal’. Tijdens een staatsbezoek aan Mexico deed kroonprins Willem Alexander ook een ongelukkige duit in het zakje: “Een slapende garnaal gaat naar de kloten”.
Zou een gelukkige garnaal dan een stonede garnaal zijn?
tastykoken zoekt garnalen die bij voorkeur minimaal een ASC certificaat hebben. Deze lijken redelijk gelukkig te zijn.
Wijnadvies bij dit recept: Coldridge Estate Chardonnay, verkrijgbaar bij Grapy
Recept: Grote garnalen met grapefruitsaus
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
12 gamba’s (rauw en ongepeld)
5 rode grapefruits
1/2 teentje knoflook (niet geperst)
mespunt cayennepeper
dessertlepel suiker
Gemengde sla met dressing op basis van olie en azijn, mosterd, zout en wat grapefruitsap
koken
Voorbereiding:
Gamba’s pellen en darmkanaal verwijderen (schaal en kop evt. bewaren voor verwerking in een saus of schaaldierenolie). Weet je niet hoe? Bekijk dan het filmpje.
Grapefruits persen (enkele partjes als garnering bewaren)
Sap vermengen met cayennepeper, knoflook, suiker en inkoken tot gewenste dikte.
Op smaak brengen met zout.
Naar smaak meer suiker toevoegen.
Warm houden.
Bereiding:
Gamba’s aan stok rijgen, 3 gamba’s p.p.
Grillen of bakken in pan
Tijdens grillen bestrijken met grapefruitsaus
Gamba’s serveren met de grapefruitsaus en gemengde sla met dressing waarin wat grapefruitsap is verwerkt.