Risotto met aardbeien!
Ik zag het recept voor aardbeienrisotto in het boek Risotto van Laura Zavan en werd er enorm door aangetrokken.
Risotto kun je maken met een vulling van kaas, paddenstoelen, vis, vlees. De risotto hoort enigszins vloeibaar te zijn en de rijstkorrels moeten nog wat beet hebben. De basisingrediënten zijn eigenlijk altijd rijst, wijn, bouillon, ui en kaas. Hoe smaakt dat samen met aardbeien?
Buonissimo! Het is echt lekker! De frisse smaak van de aardbeien gaat prima samen met de sterke volle smaak van de Parmezaanse kaas in de risotto.
Ik vind risotto heerlijk, maar wel heel voedzaam en daarom eet ik het in kleine porties als voorgerecht. Maar niets let je als je echt trek hebt om het als hoofdgerecht te eten!
Recept: Aardbeienrisotto
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
250 gram Vialone Nanorijst ( of andere risottorijst)
250 gram aardbeien
1/2 ui
1 liter groentebouillon
0,25 dl witte droge wijn
40 gram mascarpone
40 gram geraspte Parmezaanse kaas (koop een stuk en rasp zelf)
10 gram boter
peper en zout
koken
Aardbeien in kleine stukjes snijden, enkele voor de garnering apart houden.
Ui klein snipperen.
Bouillon verwarmen
Boter in pan smelten en gesnipperde ui toevoegen, langzaam fruiten zonder dat de ui verkleurt.
Rijst erbij doen en ongeveer 2 minuten roeren tot de rijst er glimmend en wat glazig gaat uitzien.
Dan de wijn toevoegen en doorroeren, als de wijn is verdampt een beetje hete bouillon toevoegen, als de bouillon door de rijst is opgenomen opnieuw bouillon toevoegen. Dit blijven herhalen tot de rijst bijna gaar is en de bouillon opgebruikt is. Voortdurend blijven roeren. Roeren is belangrijk om de zetmeel in de rijst los te maken; dit maakt de risotto smeuïg en roeren voorkomt aanbranden van de rijst!
Als de rijst bijna gaar is, dit zal ongeveer 10 minuten duren, de stukjes aardbeien toevoegen.
Nog enkele minuten al roerend laten doorgaren en van het vuur af de mascarpone en Parmezaanse kaas toevoegen. Goed met elkaar vermengen, deksel op de pan leggen en nog 2 minuten (van het vuur af!) laten staan.
Voeg naar smaak peper en zout toe aan de aardbeienrisotto.
Deze hoeveelheden zijn voldoende voor een voorgerecht of als lunchgerecht voor 4 personen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.