Wij waren toe aan variatie in ons ontbijt. Ontbijten doen we op doordeweekse dagen vaak in de auto of in de trein op weg naar ons werk. Dan wil je iets dat gemakkelijk mee te nemen is, voedzaam en vol van smaak.
Onze energierepen zijn fris door het zuurtje van de cranberries, donker door het gebruik van pure chocolade en een beetje krokant door de hazelnoten en quinoa.
Ze zijn erg makkelijk te maken, je kunt ze bewaren in de koelkast of invriezen en voor gebruik ontdooien. Wij vinden het een ideaal begin van de dag, maar de energierepen zijn ook een prima tussendoortje.
Recept: Energierepen met quinoa
Kopen
150 gram quinoa
50 gram amandelschaafsel
150 gram gedroogde cranberries
150 gram hazelnoten
1 eetlepel geraspte kokos
1 eetlepel geraspte pure chocolade
2 geperste sinaasappelen
2 eetlepels honing
2 eetlepels zonnebloemolie
Koken
Spoel de quinoa af onder de kraan, laat goed uitlekken en drogen. Doe de Quinoa dan in een pan zonder vetstof en doe de deksel erop.
Regelmatig schudden of roeren. De quinoa hoor je ‘poffen’. De korrels worden zo vooral geroosterd, niet zozeer gepoft zoals je kent van popcorn. Dit duurt afhankelijk van de hoeveelheid quinoa zo’n 10 minuten.
Rooster apart van elkaar de hazelnoten, de kokos en het amandelschaafsel in een droge pan. Doe dit kort zodat ze lichtbruin kleuren, maar niet verbranden. Houd wat van de cranberries, hazelnoten en amandelschaafsel apart voor de garnering.
Pers de sinaasappelen. Rasp de chocolade.
Maal ‘gepofte’ quinoa, geroosterde noten, geroosterde kokos en het geroosterde amandelschaafsel fijn in een keukenmachine. Doe er dan de cranberries en de geraspte chocolade bij en voeg terwijl de machine draait het sinaasappelsap, de olie en de honing toe.
Zorg dat de quinoa ongeveer helemaal fijn gemalen is en stop dan de machine. Tussendoor zul je de machine een paar keer moeten stoppen om de massa met een spatel los te roeren.
Bedek een platte schaal met bakpapier en schep hier de massa uit de keukenmachine in. Verdeel het geheel over de schaal zodat overal een even dikke laag ligt.
Dek de schaal af met folie en zet deze voor minimaal een uur in de koelkast. Na een tot enkele uren uit de koelkast halen en in repen snijden. Garneer met wat cranberries, hazelnoten en amandelschaafsel.
Foto’s, recept en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.