
Geïnspireerd door een recept van Andrea Nguyen maakten wij dit vegetarische kerstgerecht. Heerlijk en feestelijk!
Wil je kerststress voorkomen? Je kunt de groenten en saus van te voren maken en de tofu vullen en op het laatst afbakken.
Eet smakelijk!
Recept: Gevulde Tofu met geroosterde groenten, groentenchips en paddestoelensaus
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Kopen
Bakblik. Wij gebruikten 2 kleine bakblikken van 15×9
Ongeveer 850-950 gram stevige tofu
1 groot ei
2 eetlepels maizena
2 theelepels venkelpoeder
250 gram kleefrijst
100 gram zoete aardappel
300 gram paddestoelen (bijvoorbeeld shiitakes)
200 gram wortel
2 tenen knoflook
2 ui
20 gram geraspte verse gemberwortel
2 takjes peterselie
1/2 eetlepel sojasaus of tamari
Zonnebloemolie
peper
zout
3 dl Paddestoelenbouillon
1 takje tijm
2 dl room
50 gram geroosterde hazelnoten
Voor de groentechips:
1 pastinaak
1 rode biet
1/2 winterwortel
Voor de geroosterde groenten:
500 gram pastinaak
500 gram bospeen
Koken
- Voorbereiding tofu:
Breek de tofu in grove stukken. Doe over in een schone doek (kaasdoek of theedoek). Leg in een vergiet en zet hier wat zwaars op en laat zo onder druk uitlekken. Knijp overtollig vocht uit door de doek met de tofu strak aan te draaien. Doe de uitgelekte tofu dan in een keukenmachine en voeg 1 groot ei, 2 eetlepels maizena en het venkelpoeder toe en pureer tot een fijne structuur. Voeg dan peper en zout naar smaak toe. - Voorbereiding vulling voor de tofu:
Was de rijst goed en doe de rijst in een pan met 2,5 dl water met wat zout en breng aan de kook. Zet de rijst laag en kook gedurende 15 minuten. Zet dan het vuur onder de pan uit en laat nog een 10 minuten staan. Roer tijdens het koken de rijst af en toe door. Haal het deksel van de pan en roer de rijst los met een vork.
Snijd 200 gram paddestoelen in dunne reepjes, schil 100 gram zoete aardappel en 200 gram wortel en snijd deze in kleine blokjes (brunoise blokjes van 0,5 x 0,5 x 0,5 cm). Snijd 1 ui fijn. Rasp de verse gemberwortel. Hak de peterselie fijn.
Doe wat zonnebloemolie in een pan en fruit de gesneden ui, doe er dan de zoete aardappel en wortel bij. Bak even goed aan en voeg dan de peterselie en geraspte gember toe. Haal uit de pan en bak dan de paddestoelen kort aan in wat olie. Vermeng de paddestoelen met de gebakken groenten.
Rooster de hazelnoten in een pan zonder vetstof en hak deze in grove stukjes. Niet te fijnhakken want het is lekker om wat ‘bite’ in de gevulde tofu te hebben.
Maak de gekookte rijst met een vork los en laat afkoelen. Roer dan het groenten/paddestoelenmengsel en de hazelnoten door de afgekoelde rijst. Voeg 4 eetlepels paddestoelenbouillon toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast. - Vullen van de tofu:
Bekleed een cakeblik of twee kleine cakeblikken van 15×9 met bakpapier. Bedek de bodem en de zijkanten met een gedeelte van de gepureerde tofu. Schep de rijst hierop en druk goed aan. Vul af met de resterende tofu. Bewaar tot gebruik in de koelkast. - Groentechips:
Schil 1 pastinaak, 1/2 winterwortel en 1 niet gekookte biet. Snijd met een groentenschaaf of mes in hele dunne plakjes. Bak ze kort in hete zonnebloemolie of in de frituurpan op 180 graden. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier en bewaar tot gebruik in een luchtdicht blik. Voor gebruik met wat zout bestrooien. - Geroosterde groente: groenten schillen. De pastinaak in de lengte doorsnijden, snijd ze in dezelfde dikte als de bospeen. Doe de groenten in een schaal of ovenvaste pan, giet er wat olijfolie over en zet de groenten in de voorverwarmde oven van 200 graden. Regelmatig omscheppen en garen in ongeveer 15-20 minuten. Wil je groenten later weer opwarmen? Doe dat gewoon in een pan op het vuur, regelmatig omscheppen.
- Bereiding paddestoelensaus:
100 gram paddestoelen en 1 ui fijnsnijden. Boter in een pan smelten en ui en paddestoelen hierin bakken. Voeg dan 2 dl paddestoelenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg 2 dl room toe en laat nog wat inkoken. Pureer dan in een keukenmachine of met de staafmixer. Zeef de saus. Verwarm de saus, proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Bind de saus eventueel met een klontje boter of wat maizena als deze te dun is. - Bereiding gevulde tofu:
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht of 220 graden conventionele oven. Bestrijk de gevulde tofu met een mengsel van paddestoelenbouillon en wat sojasaus om een mooie bruine kleur te krijgen tijdens het bakken. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en keer het bakblik met de gevulde tofu voorzichtig om en zet zo (omgekeerd) op de bakplaat. Bak gedurende 15 minuten en haal dan het blik en het bakpapier eraf. Bestrijk nog een keer met het mengsel van paddestoelenbouillon en soja en bak nog een minuut of 10.
Snijd de gevulde gebakken tofu in plakken. Maak de voorverwarmde borden op door er eerst wat paddestoelensaus op te scheppen en daar de plakken tofu op te leggen. Garneer met de groentenchips. Geef de geroosterde groenten er apart bij. En geef er evt. ook nog zoete aardapppel bij.