Pasticcio is een ovengerecht gemaakt van pasta. Het ovengerecht in dit recept is gemaakt van lasagnevellen.
Bij het familiediner in Italië aten we onder andere Pasticcio con asparagi en we waren er helemaal verrukt van.
Dit weekend maakten we het gerecht na dat we in Italië aten. Het is een eenvoudige, maar heerlijke lasagne. De bechamelsaus geeft het gerecht een fluweelzachte structuur.
Je kunt de lasagne prima van tevoren maken en een dag of wat later opeten zonder dat dit ten koste van de smaak gaat, gewoon weer even in de oven verwarmen
Lasagne is een populair gerecht in Emilia Romagna, de regio in Italie die zo getroffen is door twee aardbevingen achter elkaar. Er vielen 25 doden, 14.000 mensen raakten hun huis kwijt en de schade bedraagt zo’n miljard euro.
Dit gerecht is dan ook meteen een prima manier om de Italiaanse bevolking in Emilia Romagna te ondersteunen door goede producten uit die streek te gebruiken voor het maken van dit gerecht. Neem geen nepkaas, maar een goede Parmigiano Reggiano. Dat smaakt niet alleen veel beter, maar is ook goed voor de Italiaanse economie.
Wijnadvies bij dit recept: een lekkere Soave
Recept: Lasagne met groene asperges
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
500 gram lasagnevellen (voorgekookt)
1000 gram groene asperges
130 gram geraspte parmezaanse kaas
Zout
Voor de bechamelsaus:
120 gram boter
120 gram bloem
1 liter ingekookt aspergenat
1 liter melk
2 gesnipperd uitjes
2 tenen knoflook
4 takjes peterselie
koken
Uitjes met knoflook fruiten in wat olie. Apart houden tot gebruik in de saus.
Hak de peterselie fijn en houd apart.
Snijd van de Asperges ongeveer 5 cm van de steel af en doe deze samen met de asperges in een pan met 1,5 liter water.
Breng aan de kook en verwijder na enkele minuten de asperges, laat de stengelstukjes in de pan met het aspergenat zitten. Spoel de asperges koud af.
Laat het aspergenat met de afsnijdsels nog zo’n 15 minuten inkoken (om de smaak van het aspergenat te verhogen).
Snijd de afgekoelde asperges overdwars in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de bechamelsaus: smelt de boter in een grote pan met dikke bodem, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot het samengeklonterd is (tot een bal) en wat zanderig aanvoelt. Zorg dat het niet bruin kleurt; je wilt een witte saus krijgen!
Voeg in kleine beetjes het mengsel van de koude melk en aspergenat toe, blijf roeren tot het een gladde saus is.
Zet de pan nu op een klein vuurtje en laat deze ongeveer een half uur staan terwijl je af en toe roert (niet koken). Dit zorgt dat de bloemsmaak verdwijnt.
Zeef de saus als er klontjes in zitten. Breng op smaak met zout, peper en voeg de peterselie toe.
Gebruik een grote ovenschaal om de Pasticcio (lasagne) in te maken.
Schep een laagje bechamelsaus op de bodem van de schaal. Bedek dit vervolgens met lasagnevellen (breek de lasagnavellen om ze passend te maken), asperges en parmezaanse kaas, lasagnevellen, bechamelsaus, asperges, parmezaansekaas, lasagnevellen ga zo door met lagen maken tot de schaal gevuld is. Eindig met saus.
Zet de schaal in de oven en bak af gedurende 30 tot 45 minuten. Bedek met parmezaanse kaas en laat nog even bruin worden in de oven.
Haal de schaal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Snijd de lasagne dan in stukken van gewenste grootte.
Geef er bijvoorbeeld een eenvoudige salade bij.
Foto, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.