Je denkt er niet meteen aan tijdens het koken, maar de mens heeft iets gemeen met de doperwt….
De manier waarop wij eigenschappen doorgeven volgt zo’n beetje hetzelfde patroon als dat van een erwt.
De monnik Gregor Johann Mendel deed in de 19e eeuw proeven naar de overerving van eigenschappen met de Pisum Sativum, de doperwt. Hij legde daarmee de basis voor de moderne genetica. In het filmpje wordt dat op originele wijze uitgelegd.
Kruisingen, genen, chromosomenparen, geslachtscellen en hoe het nageslacht er uit komt te zien, ik zal u de erfelijkheidsleer verder besparen. U heeft waarschijnlijk liever een recept dan De Wetten van Mendel.
Wijnadvies bij dit recept: Esporão Vinha da Defesa Rosé, verkrijgbaar bij Grapy
Recept: Spaghetti met verse doperwten en citroenboter
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
300 gram gedopte doperwten
35 gram roomboter
1/4 citroen
4 fijngehakte takjes tijm
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 dl witte wijn
100 gram geraspte pecorino kaas
100 gram geraspte parmezaanse kaas
Peper
Zout
Spaghetti
koken
Boter zacht laten worden en vermengen met de tijm, geperst teentje knoflook, peper en zout en uitgeknepen kwart citroen.
Uitje fijnsnijden, laat de helft van de boter in een koekenpan smelten en kleur hierin de ui, daarna de doperwten rauw (of kort gekookt) toevoegen.
Voeg de witte wijn toe en laat op een laag vuur de doperwten gaar worden.
Kook de spaghetti al dente in een pan met ruim water en zout.
De spaghetti aan de doperwten toevoegen en de beide kazen erdoor mengen. Als het gerecht te droog is naar smaak de rest van de boter toevoegen.
Als voorgerecht of als lunchgerecht. Een heerlijk licht vegetarisch gerecht voor de zomer.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.