Nescio schreef in zijn boek De Uitvreter over Japie. Japie was een man die het grootste deel van zijn leven rondzwierf en parasiteerde op anderen. Hij dronk wijn, bier, rookte sigaren, propte zichzelf vol eten en dat alles op kosten van zijn vrienden. Dat leverde hem de bijnaam De Uitvreter op.
Waar de maaltijden van De Uitvreter uit bestonden blijft in het boek enigszins vaag. Wat zou een uitvreter hebben gegeten als hij leefde in de tijd van het verhaal (zo rond 1900) en zijn vrienden waren kunstenaars? Waarschijnlijk brood, gedurende de dag alcoholische versnaperingen zoals bier of jenever, later nog een bord soep en als hoofdmaaltijd een stamppot of een andere eenpansmaaltijd.
Venkelsoep met appel en specerijen, toastje geroosterde paprika met walnoot
Amuse van venkelsoep met een toastje met geroosterde paprika en walnoten. Nescio zou het Uitvreterssoep noemen…
- 3 venkelknollen
- 50 gram boter
- 1,5 liter groente- of gevogeltebouillon
- 1/2 kaneelstokje
- 1 fijngesneden ui
- 1 tl korianderzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 limoen uitgeperst
- 2 Elstar appels
- 2 rode paprika’s
- 3 walnoten
- Peper en Zout
- Smelt 50 gram boter in de pan waarin je de soep gaat maken.
- Fruit de kleingesneden ui in de boter.
- Voeg de koriander, komijn en kaneel toe.
- Snijd de venkelknollen in stukken. Bewaar het venkelgroen. Was de stukken venkel, laat uitlekken en voeg de venkel toe aan het uien-kruidenmengsel in de pan.
- Snijd 1 appel in kwarten voeg ook deze toe.
- Voeg groente-of gevogeltebouillon toe (eerst 1 liter, indien nodig later rest toevoegen afhankelijk van de dikte van de venkelsoep)
- Rooster de paprika in de oven roosteren tot de buitenkant zwart is. Laat de paprika in een plastic zakje afkoelen. Verwijder het vel van de paprika.
- Laat de soep gedurende 1 uur zachtjes gaarkoken. Pureer deze daarna met de staafmixer en houd de soep warm.
- Snijd de andere appel in brunoise (kleine blokjes) en voeg de appelstukjes aan de soep toe.
- Limoensap toevoegen aan de soep
- De venkelsoep op smaak brengen met peper en zout
Serveren
- Serveer de soep in een klein glaasje. Leg een toastje met daarop geroosterde paprika, wat venkelgroen en gehakte walnoten op het glas.