Een superlekker recept voor iedereen die van peulvruchten houdt: grote witte bonen uit de oven. Eet ze bijvoorbeeld als vegetarisch hoofdgerecht met wat brood. Maar deze gebakken bonen smaken ook erg lekker bij gegrilde worst of gebakken witte vis!
Dit Noord-Griekse familierecept voor witte bonen uit de oven is afkomstig van een favoriete site van tastykoken: Kalofagas.ca Een snelle manier om gedroogde bonen te verwerken, zonder ze eerst uren te weken, is ze eerst een paar minuten te koken. Verwerk ze daarna zoals beschreven in het recept. Bijkomend voordeel van deze methode is dat het winderigheid zou voorkomen….
Drink bij dit gerecht een simpel droog wijntje. Wij dronken een traditionele Retsina, een droge witte wijn met een unieke (hars)smaak.
Recept: Gigantes sto fourno (grote witte bonen uit de oven)
Hoeveelheden voor 4 personen
Kopen
450 gram gedroogde grote witte bonen (Gigantes of limabonen)
1 grote wortel, in kleine blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
2 grote uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijn gesneden
2,5 dl olijfolie
3 blaadjes laurier
25 gram fijngehakte verse peterselie
25 gram fijngehakte verse dille
2,5 dl tomatensaus zonder toevoegingen (zelfgemaakt of biologische tomatensaus van bijv. AH)
1 eetlepel ontzuurde tomatenpuree (ontzuren door de tomatenpuree enkele minuten al roerend zachtjes te verhitten)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
Koken
Voeg het zout in dit gerecht pas toe als de bonen in de oven gaan. Eerder toevoegen van zout maakt de bonen taai!
De bonen in een pan met water aan de kook brengen en twee minuten koken.
Afgieten en overdoen in een grote pan samen met de bleekselderij, wortel, laurier en de knoflook. Aan de kook brengen en op laag vuur 45 minuten laten sudderen tot de bonen zacht zijn. Als de bonen gaar zijn afgieten, maar het kookvocht bewaren!!!
Verwarm de oven op 200 graden (convectieoven) of 180 graden (heteluchtoven)
Verhit nu de olijfolie, voeg de gesneden ui toe en smoor deze zacht in 10-15 minuten. Voeg dan de tomatensaus, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, gehakte peterselie, zout en peper toe en roer door. De pan van het vuur halen en het geheel overdoen in een grote ovenpan/schaal. Schep de bonen erbij en voeg zoveel kooknat toe dat het geheel onder staat. Bewaar de rest van het vocht om dit eventueel nog toe te voegen tijdens het bakken in de oven.
Bak de bonen een half uur in een oven van 180 graden. Voeg dan de gesneden dille toe en bak nog 10 minuten tot al het vocht verdampt is en de bovenkant mooi bruin gekleurd is.
Foto’s en tekst © tastykoken; recept is afkomstig van Kalofagas. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.