
Het foodblogevent dat deze maand heeft als thema “Wat deel je aan tafel”. Dit is onze inzending.
Pythagoras -je weet wel: die van de stelling- gebood zijn volgelingen onthouding van bonen. Bonen zouden de mentale rust verstoren. Wij zouden Pythagoras wel eens aan onze dis willen uitnodigen om te filosoferen over de onthouding van bonen en andere van zijn leerstellingen.
Peulvruchten worden al sinds mensenheugenis gegeten. Bonen, erwten, linzen; ze werden geëerd en soms verguisd. Deze soep is een ontmoeting tussen Europa, het Midden Oosten en Noord Afrika. Wij houden wel van multi-culti!
In de bouillon zitten Limu Omani, gedroogde limoenen, oorspronkelijk uit Oman; vandaar de naam. Nu vooral bekend uit Iran en Irak. Ze geven een zurige, zoetige, gefermenteerde smaak af en worden in allerlei gerechten gebruikt. In Irak maken ze zelfs thee van deze gedroogde limoenen. Gebruik ze in kleine hoeveelheden en: niet in bijten, da’s echt niet lekker.
We gebruiken nog een bijzonder ingrediënt in deze soep: Arganolie. Het heeft een sterke smaak die nog het meest aan hazelnoot doet denken. We wijdden al een berichtje aan arganolie. De notige smaak past prima bij deze soep!
Recept: Witte bonensoep met Arganolie en Limu Omani
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
Kopen
250 gram witte bonen
4 eieren (kleine)
Arganolie (of een andere notenolie)
Pijnboompitten
Pimenton de la Vera (zoete gerookte paprikapoeder)
Cayennepeper
125 ml room
Voor de groentebouillon:
50 gram ui
50 gram prei
40 gram knolselderij
10 takjes tijm
1 laurierblad
Takje Peterselie
1 teen knoflook
4 limu omani (of wat limoensap)
Koken
Snipper de ui en het wit van de prei. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Fruit de groenten aan in wat olie en voeg tijm, laurierblad, peterselie en gekneusde knoflook toe. Giet 2 liter water bij de groenten in de pan.
Prik met een scherp mes een aantal kleine gaatjes in de limu omani (gedroogde limoen) en voeg limu omani toe aan de groentebouillon. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken. Haal van het vuur af en giet het vocht door een zeef.
Bewaar de limu omani en gooi de rest van de groenten weg.
Zet dan opnieuw een pan met deze bouillon op, voeg de limu omani toe en de witte bonen. Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de limu omani uit de pan en pureer de bouillon met de witte bonen met een staafmixer. Je houdt ongeveer 1,5 liter bouillon over. Bewaar tot gebruik.
Pocheer de eieren gedurende 3-4 minuten en laat dan in koud water afkoelen.
(Pocheren gaat ook heel makkelijk door de binnenkant van een espressokopje met huishoudfolie te bekleden, smeer het folie in met olie. Breek een ei en laat de inhoud in het kopje glijden. Bind de folie dicht met een huishoudzakjesclipje en laat het in zacht borrelend water zakken. Na drie minuten uit de pan halen en in koud water afkoelen).
Rooster de pijnboompitten.
Maak nu opnieuw de witte bonensoep warm en breng op smaak met peper (cayennepeper) en zout. Voeg room toe, laat de soep niet meer koken.
Verwarm de gepocheerde eieren even in wat warm water. (Als je de eieren in folie hebt gepocheerd eerst de folie verwijderen).
Schep de witte bonensoep in een bord of kom en leg hier het gepocheerde ei in. Leg op het ei wat geroosterde pijnboompitten. Strooi over de soep het zoete gerookte paprikapoeder, wat gehakte peterselie en besprenkel het geheel met wat Arganolie.
Lekker met geroosterd brood.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.