Liefhebbers van pijlinktvis, opgelet. Tegelijkertijd genieten van je favoriete drank en favoriete snack?
Dat kan: Sake drinken uit de huid van een inktvis!
Ika Tokkuri zijn flessen waarin sake wordt bewaard. In Japan is een fles uitgebracht die gemaakt is met de huid van pijlinktvis.
De huid van wordt opgevuld met rijst en in de zon te drogen gehangen. De inktvis krijgt zo de vorm van een fles en kan met sake worden gevuld.
Na zo’n vijf keer te zijn gebruikt kan de fles worden opgegeten.
Wijnadvies bij dit recept Tariquet Chardonnay
Recept: Pijlinktvis met groentepickles
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
8 grote verse of diepvries Pijlinktvissen (vel/tentakels/ingewanden verwijderd)
70 gram wortels
1 grote of 2 kleine bietjes (ongeveer 160 gram)
75 gram shiitakes
100 gram bloemkool
1 Lenteui
Half bosje korianderblad
1 eetlepel chiliolie
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel sojasaus (donkere)
Verse gember (ongeveer stuk van 1 cm)
4 dl rijstazijn
5 eetlepels suiker
4 theelepels zout
koken
Bietjes ontdoen van vel en in kleine (brunoise) blokjes snijden.
Komkommer halveren en zaad verwijderen, komkommer in kleine (brunoise) blokjes snijden.
Wortel schillen en in milimeter dunne schijfjes snijden.
Shiitakes ontdoen van steeltjes.
Marinade voor de groenten:
1 liter water koken en vermengen met 5 eetlepels suiker en 4 dl rijstazijn en 4 theelepels zout. Marinade over vier bakjes verdelen en in de vier verschillende bakjes apart de biet, wortel, komkommer, shiitakes marineren. Bij de biet 1 cm fijngehakte gember en 1 eetlepel donkere sojasaus toevoegen.
Groenten in koelkast enkele uren laten marineren.
Bloemkool in kleine roosjes verdelen. In een pan met roomboter bakken tot de bloemkoolroosjes een mooie bruine kleur hebben gekregen en beetgaar zijn geworden. Met een lepel tijdens het bakken de roosjes steeds met boter uit de pan begieten.
Lenteui in dunne reepjes snijden.
Korianderblad fijnsnijden.
Bereiding:
Bietjes, wortels, shiitakes, komkommer op een bord leggen met wat van de marinade.
Pijlinktvis aan de binnenkant afspoelen met water. Opensnijden (aan 1 kant vast laten zitten) en het verkregen platte stuk met een scherp mes kruiselings insnijden. In repen van 2x 5 cm snijden. Inktvis 1-2 minuten blancheren in kokend water. Direct op bord leggen.
Hierover sesamolie en chiliolie sprenkelen.
Bloemkoolroosjes op het bord leggen en het geheel garneren met de gesneden lenteui en korianderblad. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.