Asperges vormen een heel goede combinatie met geroosterde pinda’s.
Dit gegeven inspireerde tot een recept voor aspergesoep met een eigen versie van seroendeng. Seroendeng is een Indonesisch bijgerecht van geroosterde pinda’s, kokos en allerlei kruiden.
De zachte smaak van de asperges en de coquille, de crunchybite van de pinda’s en het frisse van de limoen maken samen een heerlijke aspergesoep!!!
Recept: Aspergesoep met room, coquille en seroendeng
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
400 gram asperges
25 gram boter
25 gram bloem
1 dl room
7,5 dl kippebouillon
witte peper en zout naar smaak
snufje nootmuskaat
4 coquilles
roomboter
4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
100 gram pinda’s
20 gram geraspte kokos
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel zoete paprikapoeder
geraspte schil van 1 limoen (biologisch)
koken
Schil de asperges en snijd ze in stukjes. Houd de kopjes apart.
Smelt de boter in een pan en laat hem uitbruisen zonder dat de boter verkleurt. Voeg de bloem toe en laat die 5 minuten garen terwijl je roert. Giet er al roerende beetje bij beetje de kippenbouillon bij. Laat de soep een paar minuten zachtjes koken en voeg dan de stukjes asperge toe (niet de kopjes). Laat de soep doorpruttelen tot de asperges gaar zijn. Giet de soep dan door een zeef en wrijf de stukken met een houten lepel door de zeef. Voeg de room toe en breng de soep op smaak met versgemalen nootmuskaat, witte peper en wat zout. Zet apart tot gebruik.
(Gaar de aspergeskopjes apart en voeg deze aan de soep toe of gebruik deze in een ander gerecht.)
Seroendeng:
Rooster de pinda’s in een pan tot goudbruin. Haal uit de pan en laat de geroosterde pinda’s afkoelen.
Rooster de geraspte kokos op dezelfde wijze als de pinda’s en laat afkoelen.
Rol de djeroek poeroetblaadjes strak op en snijd deze in hele fijne reepjes. Snijd deze reepjes weer heel fijn en hak tot bijna poeder.
Maal de pinda’s fijn (zorg dat er nog wel stukjes pinda overblijven voor een crunchy resultaat) in een keukenmachine.
Vermeng de gemalen pinda’s met de geraspte kokos, fijngehakte djeroek poeroetblaadjes en voeg 1/2 theelepel cayennepeper en 1 theelepel zoete paprikapoeder toe.
Maak de soep langzaam warm.
Bak de coquilles in enkele minuten met wat boter tot ze een mooie bruine kleur hebben gekregen.
Schep de aspergesoep in een bord, leg in het midden een coquille en strooi om de coquille de seroendeng. Voeg wat geraspte limoenschil toe.