XO saus in De Wereld Draait Door.
DWDD had op 3 mei j.l topkoks Robert Kranenborg en Richard Ekkebus te gast en zij bereidden een wijting met XO saus.
Na deze uitzending stegen de pageviews van tastykoken naar ongekende hoogten. Tastykoken DRAAIDE DOOR! Iedereen leek te willen weten wat XO saus was en op onze site was dat te vinden…
Voor alle XO saus nieuwsgierigen hier een receptje waarin de XO saus in boter is verwerkt. Vergeet vooral niet de munt toe te voegen want die maakt het gerecht echt af!
Wijnadvies bij dit recept: Chardonnay
Recept: XO asperges met gepocheerd ei en munt
Hoeveelheden voor een lunch- of voorgerecht voor 4 personen
Kopen
1 kg witte asperges
20 gram XO saus
40 gram Roomboter
4 eieren
Takje munt
Azijn
Peper
Zout
Koken
Roomboter buiten de koelkast zacht laten worden en vermengen met de XO saus. In huishoudfolie rollen en (liefst enkele uren) in de koelkast leggen zodat de smaken in de boter trekken.
Asperges schillen, onderstuk afsnijden en garen in ruim water. Tien minuten koken en nog 15 minuten laten staan met deksel op de pan en het vuur uit.
Ei pocheren: breek het ei in een kommetje. Zet een pan met water op, doe er een flinke scheut witte azijn in en breng aan de kook. Zet het vuur iets zachter zodat er nog net bubbeltjes te zien zijn. Breng het water in beweging (draaikolk) en laat het ei er voorzichtig in glijden. Laat ongeveer 3-4 minuten pocheren en haal dan met een schuimspaan uit het water en doe over in koud water om verder garen te voorkomen.
Munt van de takjes halen en fijnhakken.
Gerecht afmaken:
Gepocheerde eieren evt. bijsnijden en in warm water opwarmen.
Asperges indien nodig verwarmen in warm water.
Doe de XO boter in een pannetje en laat langzaam smelten.
Schep de XO botersaus op een bord, leg er de asperges en het gepocheerde ei op. Strooi er royaal peper over en naar smaak zout. Strooi als laatste de fijngehakte munt over het gerecht.
Foto, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.