XO saus is genoemd naar een dure cognac en de kleuren van de verpakking lijken daar ook wel wat op.
De ingrediënten van de saus zijn onder andere gedroogde garnalen, ham, knoflook, chilipeper. Het duurste ingrediënt is gedroogde Sint-Jakobsschelp, ook wel Conpoy genoemd.
De saus werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Hongkong ontwikkeld. XO saus koop je bij de Toko.
XO saus is echt heel erg lekker in gebakken noedels of gebakken gamba’s. Maar ook lekker met groenten zoals paksoi, boontjes en wat je verder maar kunt bedenken. Voeg bijvoorbeeld een eetlepel XO saus toe tijdens het roerbakken van mihoen met wat broccoli, wortel, gedroogde shiitake, ui, djeroek poeroet, sereh.
XO saus is ook goed te gebruiken in fusion-gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens Hollandse asperges met boter van XO saus en een gepocheerd eitje. Verrassend!
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.