Salade van groene theenoedels.
Licht, met een pittige, smaakvolle dressing.
De noedels worden gemaakt van boekweitmeel waaraan matcha (groene theepoeder) is toegevoegd. De thee proef je niet echt in de noedels, maar geeft wel een mooie groene kleur. Ze zijn te koop bij de Toko. Je kunt ze eventueel vervangen door gewone soba- of andere noedels.
Koude groene theenoedels met sesamdressing zijn zo al lekker. Maar met groene aspergepunten, biefstuk en zoete aardappel wordt het helemaal heerlijk. Deze ingrediënten smaken bijzonder goed bij de sesamdressing.
In Japan eten ze in de zomer graag koude noedels. Maar wij zouden niet weten waarom je deze salade niet het hele jaar zou eten. Heerlijk!
Wijnadvies bij dit recept: Oratoire Saint Vincent Côtes du Rhône Rouge
Recept: Salade groene theenoedels
Hoeveelheden voor een lunchgerecht voor 4 personen
kopen
300 gram groene theenoedels of andere noedels
200 gram biefstuk
200 gram groene aspergepunten
1 grote bataat (zoete aardappel)
klein bosje korianderblad
Shisoblad (shiso purple)
1 stengel lenteui
Nanami Togarashi (japanse zevenkruiden poeder)
4 eetlepels sesampasta (Tahin)
2 eetlepels zwart sesamzaad
4 eetlepels lichte sojasaus
4 eetlepels rijstazijn
roomboter
zonnebloemolie
zout
peper
Koken
Oven verwarmen op 200 graden.
Zoete aardappel in dunne plakken snijden en inwrijven met olie. Op een bakplaat leggen en in de oven in ongeveer 20 minuten gaar, knapperig en goudbruin bakken.
Noedels in water gaarkoken, duurt ongeveer 5 minuten, daarna koud afspoelen. In een kom doen en wat olie doorheen roeren om plakken te voorkomen.
Aspergepunten grillen in een grillpan of gewoon heel kort garen in water. Af laten koelen.
Biefstuk in boter en wat olie bakken tot de gewenste gaarheid. Uit de pan halen en af laten koelen. Daarna in dunne plakken snijden.
Lenteui in dunne ringen snijden. Korianderblad fijnsnijden.
Dressing:
Sesampasta vermengen met rijstazijn en sojasaus. Goed doorroeren tot alles is gemengd.
Roer de sesamdressing door de koude noedels, voeg klein gesneden lenteui en het fijngesneden korianderblad toe en een gedeelte van de aspergepunten. Verdeel de noedels over 4 borden en leg op elk bord: wat plakjes biefstuk, aspergepunten, zoete aardappel. Bestrooi met het sesamzaad en het Japanse zevenkruidenpoeder (japanse rode peper).
Garneer met wat shisopurple, dit heeft een wat anijsachtige smaak en geeft een extra smaakaccent aan de salade.
Op smaak brengen met peper en zout.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.