Afgelopen weekend maakten we kleine groentekroketten van een restje geroosterde groenten. Dat deed ons denken aan het tweeregelige gedichtje van C.B. Vaandrager:
“De kroketten in het restaurant
zijn aan de kleine kant”.
Het recept voor aardappelkroket van Coquinaria vormde de basis voor de receptuur. Maar onze groentekroketten zijn niet gemaakt van aardappel, maar van geroosterde pastinaak en wortel. We paneerden de groentekroketten met grof Japans broodkruim (Panko), maar je kunt natuurlijk ook gewoon fijn paneermeel nemen.
Per 100 gram groenten gebruik je 15 gram boter, 1 eidooier, 1 stijfgeslagen eiwit en wat zout en peper. Voor 12 kleine kroketjes heb je 300 gram groentepuree nodig.
Recept: groentekroketten
Hoeveelheden voor een snack voor 4 personen
Kopen
200 gram pastinaak
200 gram wortel
45 gram roomboter
3 eidooiers + extra eidooiers voor het paneren
3 eiwitten
Olijfolie
1 teen knoflook
paar takjes tijm
1/2 rode peper
Bloem (voor het paneren)
Paneermeel
Frituurolie
Koken
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht oven 180 graden)
Snijd 200 gram pastinaak en 200 gram wortel in kleine stukken. Doe de groenten in een schaal of ovenvaste pan, giet er wat olijfolie over. Gebruik de smaakmakers die je lekker vindt; wij deden bij de groenten in de oven een teen knoflook, een paar takjes tijm en een fijngesneden halve rode peper.
Regelmatig omscheppen en garen in ongeveer 15-20 minuten. De groenten pureren en op smaak brengen met zout en eventueel peper.
Weeg 300 gram groentemengsel af en doe er 45 gram gesmolten boter en 3 eidooiers bij. Roer goed door. Sla 3 eiwitten stijf en schep ze door de groentepuree.
Doe de groentepuree nu over in een spuitzak en laat ten minste 2 uur in de koelkast opstijven.
Zet drie borden klaar voor het paneren: een met bloem, een met eidooier en een met paneermeel. Spuit met de spuitzak dikke rollen groentepuree op een snijplank en snijd de rollen in de gewenste lengte voor de kroketjes. Haal de groentekroketten eerst door bloem, vervolgens door de losgeslagen eidooier en rol ze tot slot door het paneermeel. Laat de groentekroketten nog een uur afgedekt in de koelkast verder opstijven.
Verhit de frituurolie tot 180 graden Celsius en bak hierin de groentekroketten tot ze goudbruin zijn. Laat de kroketjes even uitlekken op keukenpapier en serveer ze met een pittig sausje.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken; basis voor het recept is afkomstig van Coquinaria. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.