Kleine groene pepers uit Padrón (Galicië) in Spanje.
Je kunt Padron pepers rauw of gegaard eten. Na het bakken smaken ze zoet en een beetje rokerig door het geblakerde velletje. Het zijn pepers, maar ze zijn mild en niet heet van smaak.
Op internet lees je dat er af en toe toch een heet pepertje tussen zit. Dat maakt het eten van Padron pepers een beetje spannend: je weet nooit of je overvallen wordt door de hitte van een pepertje. Wij aten deze pepertjes regelmatig in Spanje en nu hier, maar wij hebben nog niet meegemaakt dat er een hete peper tussen zat.
Het is eigenlijk een heel ongevaarlijke variant op Russische Roulette
Het onderstaande recept is voor een lekker borrelhapje. Pepertjes even in de pan bakken en vermengen met zelfgemaakte chips, gebakken hele tenen knoflook, Cabrales (blauwschimmel kaas) en als laatste bestrooien met zeezout.
Het kan nog eenvoudiger: de pepertjes even bakken of frituren en bestrooien met zeezout. Oppakken bij het steeltje en happen maar. Wij vinden het een lekkere tapa bij een glaasje witte wijn, bijvoorbeeld Albariño!
Recept: Pimientos de padrón (padron pepers)
Hoeveelheden voor een borrelhapje voor 4 personen
Kopen:
250 gram Padron pepers
5 tenen knoflook
150 gram vastkokende aardappels
100 gram Cabrales (Spaanse blauwschimmel kaas)
Olijfolie
Grof gemalen zeezout
Koken:
Aardappels in hele dunne plakjes snijden en daarna wassen met koud water om het zetmeel te verwijderen. De aardappelschijfjes droogdeppen in een keukendoek of keukenrol.
In een koekenpan (of eventueel een frituurpan) voldoende olijfolie doen om de aardappelschijfjes te bakken.
Eerst de tenen knoflook met schil en daarna in dezelfde olie de aardappelschijfjes goudbruin bakken. Uit de pan halen en op keukenpapier overdoen, laten afkoelen en met zout bestrooien. In een luchtdichte bak bewaren tot gebruik
Padrón-pepers wassen met koud water en droogdeppen. In een pan royaal olijfolie doen en hierin de hele pepertjes met steeltje bakken tot de velletjes bruinkleuren, daarna deksel op de pan en nog zo’n 3 minuten laten staan. Je kunt de pepertjes ook in een frituurpan bakken, haal ze uit het vet als de pepertjes bruin gekleurd zijn.
Cabrales in stukken breken.
Bestrooi de pepertjes met zeezout en vermeng met de Cabrales, chips en knoflook.
Drink er een lekker glas witte wijn bij.