Kefir is een licht zurig, yoghurtachtig drankje dat in de jaren zeventig heel populair was.
Je maakt het thuis met behulp van een plantje of gedroogde korrels.
Wij kregen van www.kefir.nl een starterpakket met korrels. Onze eerste poging om melkkefir te maken lukte meteen, nog wel wat dun maar ideaal voor een drankje.
Het is simpel te maken. Doe melk in een schone (weck)fles, voeg de korrels toe. Laat op kamertemperatuur 24-48 uur staan. En voila: kefirdrank.
De kefirdrank kun je zo opdrinken of je gebruikt hem om er weer wat anders mee te maken bijvoorbeeld ricotta, mozarella of cottage cheese. Ons lijkt het wel spannend om er Indiaase paneer van te maken. Dat gaan we proberen bij ons volgende recept. Nu eerst aan de kefir shot.
Wij wilden een lekker drankje maken met een beetje pit door toevoeging van rode peper, munt en cognac.
Door de toevoeging van cognac hebben we de heilzame werking van kefir voor onze weerstand misschien weer een beetje teniet gedaan. Maar we beloven dat het volgende recept zonder toegevoegde alcohol zal zijn:-)
Recept: Kefir Shot
Hoeveelheden voor een drankje voor 4 personen
Kopen
Voor de kefir:
1 liter volle melk
1 zakje gedroogde kefir van 5 gram (te koop bij kefir.nl of bij een natuurvoedingwinkel)
Om er een Shot van te maken:
50 gram aardbeien
1 eetlepel cognac
1/4 rode peper
1 blaadje verse munt
2 theelepels agavesiroop (te koop bij de supermarkt)
Koken
Eerst de melkkefir maken. Neem een schone pot of weckfles. Doe hier 1 liter melk in en voeg de korrels toe. Dek de fles met een doek af en laat deze op kamertemperatuur 24-48 uur staan. Als je het langer dan 24 uur laat staan, wordt de drank wat dikker, maar ook zuurder. Wij gebruikten kefir die we 48 uur lieten staan.
Vermeng 2 dl melkkefir met de aardbeien, agavesiroop, cognac, fijngehakte rode peper en de munt. Meng met een staafmixer.
Je hebt nu voldoende Kefir Shot voor 4 kleine glaasjes.