Prunus Domestica! Vrienden brachten uit eigen tuin pruimen mee en een recept voor pruimenlikeur.
In de middeleeuwen waren het kloosterlingen die geneeskrachtige drankjes maakten. Tegenwoordig kunnen ook minder vergeestelijkten een lekker elixer fabriceren.
Lodewijk XIV dronk graag likeur met bladgoud; vanwege de status, maar ook omdat bladgoud goed voor het darmstelsel zou zijn. tastykoken maakt een minder decadente pruimenlikeur, maar wie weet ook heilzaam?
Geduld is noodzakelijk: de pruimenlikeur is over enkele maanden drinkbaar.
Recept: Pruimenlikeur
kopen
500 gram pruimen
300 gram suiker
1 liter wodka (min.35%)
1/2 kaneelstokje
maken
Was de pruimen goed en droog ze.
Ontpit dan de pruimen en snijd ze in grove stukken.
Doe de pruimen en een deel van de pitten in een grote goed afsluitbare pot en voeg suiker en een kaneelstokje toe.
Roer het geheel goed door.
Giet de wodka erbij. Zorg dat de pruimen onder staan.
Sluit de pot goed af en zet deze op een koele plek. Roer de inhoud van de pot gedurende een maand of drie af en toe om.
Na ongeveer drie maanden is je pruimenlikeur klaar voor consumptie. Haal de pot tevoorschijn, zeef de pruimenlikeur en giet de inhoud in een of meerdere flessen. De pruimenlikeur is door het alcoholpercentage behoorlijk lang houdbaar.
Mogelijk is de likeur wat troebel. Dat komt doordat er nog wat vaste bestanddelen in de fles zitten. Het is lastig om alles er uit te zeven. Als de openingen in de zeef of kaasdoek ’te groot’ zijn komen er nog wat vaste deeltjes in de gezeefde likeur; als de openingen te klein zijn, loopt het vocht van de likeur niet door de zeef.
Maak je daar niet te veel zorgen om, de troebelheid zakt vanzelf als bezinksel naar de bodem van de fles. En anders zeg je gewoon dat huisgemaakte pruimenlikeur nooit helemaal helder is. Daaraan kun je zien dat het geen fabrieksproduct is, maar handwerk!