Het blijkt niet zo’n goede combinatie: een verbouwing in huis en tastykoken. Vier weken geleden dachten we nog dat we ‘gewoon’ door zouden gaan met recepten maken, koken en fotograferen. Het is er niet van gekomen…
Vandaag daarom een receptje dat niet van eigen makelij is. Vriendin Asha (van Asha’s salade) maakte ons attent op de boekpresentatie van Streetfood India. Een boek met lekkere, eenvoudig te maken vegetarische gerechten van mensen ‘van de straat’ in India. Van elk verkocht boek gaat 50% van de winst naar de warme schoolmaaltijden van Duniya Education. Op deze school in India wordt gratis onderwijs gegeven aan de allerarmsten en krijgen de kinderen een maaltijd.
Behalve de smakelijke, kleurrijke vegetarische recepten heeft het boek nog meer te bieden: via interactieve QR codes bij de foto’s in het boek beland je eenvoudig in filmpjes van Indiase keukens in Varanasi of binnenplaatsjes van huizen in de Indiase Thar woestijn. En als je houdt van vrolijke ‘Bollywood’ muziek terwijl je kookt of rustige sitarklanken tijdens het eten beluister je de geselecteerde muziek voor op je smartphone.
Je kunt het boek rechtstreeks bestellen via deze link:
https://www.streetfood-world.com/webshop
Recept: Kashmiri appel-mango chutney (seb aur aam ki chatni)
Veel van de Indiase appels komen uit Kashmir in het noorden van het land, maar oer-Hollandse rode appels doen het ook prima. Deze zoete chutney is behalve als dipsaus bij verschillende Indiase snacks, ook heel geschikt als jam op een geroosterde boterham of op een stukje pittige geitenkaas.
kopen
2 rode appels
2 onrijpe mango’s (alternatief: 300 gram ontvelde en ontpitte pruimen)
2 theelepels fijnhakte gember
1 kaneelpijpje
1 kop rietsuiker
30 rozijnen
10 amandelen, gehakt
1/2 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel gemalen kardemom
1/4 kop blanke azijn
1/2 kop water
koken
Schil de appels en mango en snijd ze in stukken. Doe de halve kop water in een pan en voeg gember, appels, mango en kaneel toe. Breng aan de kook en laat het op een laag vlammetje sudderen totdat het water verdampt is en het fruit zacht. Voeg nu suiker, rozijnen en gehakte amandelen toe en laat de chutney sudderen tot het een dikke massa is geworden. Voeg gemalen kardemom, chilipoeder en blanke azijn toe en laat weer even aan de kook komen. Laat de chutney afkoelen en bewaar in een gesteriliseerde pot (weckfles).
Tekst © tastykoken; Foto en recept © Mirjam Letsch. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.