Tomatenpuree zelf maken? Het klinkt misschien als een uitdaging, maar het is hartstikke makkelijk.
Tomatenpuree die je maakt van verse tomaten is wel wat duurder dan de tomatenpuree uit blikjes die je bij de supermarkt koopt, maar ook veel lekkerder! En als je tomaten in je tuin hebt, is een goede manier om de minder mooie tomaten een goede bestemming te geven.
Voor de tomatenpuree in dit recept gebruikten we 750 gram Romatomaten. Je krijgt met Romatomaten een zoete tomatenpuree die je voor gebruik niet meer hoeft te ontzuren. Van 750 gram tomaten houd je ongeveer 120 gram puree over.
Tomaten in een pan, uurtje zachtjes inkoken, regelmatig goed roeren en daarna door een zeef wrijven om de pitjes en velletjes te verwijderen. Klaar!
Hoe kant en klare tomatenpuree uit de supermarkt zo goedkoop kan zijn? Sommige landen hebben een overvloed aan tomaten die in enorm grote hoeveelheden tot puree verwerkt worden. Hiervoor worden niet altijd de beste kwaliteit tomaten gebruikt.
Recept: Zelfgemaakte tomatenpuree
Hoeveelheden voor een recept voor 120 gram tomatenpuree
Kopen
750 gram Romatomaten
Koken
Snijd de tomaten in stukjes en doe ze in een pan. Breng aan de kook en draai het vuur daarna laag.
Laat de tomaten zonder deksel op de pan in ongeveer 1 uur inkoken tot een dikke pasta. Zorg ervoor dat je de tomaten regelmatig omroert om aanbranden te voorkomen.
Wanneer de puree dik genoeg is wrijf je deze door een zeef (of pureer met de staafmixer) om de zaadjes en velletjes te verwijderen. Dat was alles: je huisgemaakte tomatenpuree is klaar voor gebruik.
Doe de tomatenpuree in schone potjes en bewaar de afgesloten potjes in de koelkast tot je de tomatenpuree wilt gebruiken.