Wij houden van pindasaus en kunnen er niet genoeg van eten. Pindasaus lijkt overal bij te passen. In combinatie met ei, tofu, kleefrijst en een simpele salade wordt het een complete vegetarische maaltijd. Geïnspireerd op het Indonesische gerecht gado-gado.
In Indonesië is gado-gado een populair gerecht dat bij de stalletjes op straat wordt verkocht. Je krijgt het dan geserveerd in een bananenblad en kunt het zo meenemen naar huis of ter plekke opeten.
Gado-gado betekent zoiets als mengen, mixen. Dat kun je met dit gerecht naar hartenlust doen! Wij aten er een salade bij van wortel en tauge, maar je kunt er allerlei groenten bij eten. Maakt niet uit; komkommer, boontjes, witte kool. De keus is aan jou.
Wel de pindasaus zelf maken, dat is echt veel lekkerder dan die uit een potje!
Recept: Ei met tofu, kleefrijst en pindasaus
Kopen
4 eieren
2 zakjes lontongrijst
klein pakje stevige tofu
1/2 winterwortel
1 lenteui
2 sjalotjes
1 teen knoflook
stukje verse gember (5 cm)
300 gram pinda’s
1/2 limoen
5 blaadjes djeroek poeroet
bosje korianderblad
1/2 theelepel palmsuiker
1 eetlepel vissaus
1 of 2 rode pepers
Sojasaus
Koken
Kook de rijst (in de zakjes) tot ze gaar is. Laat afkoelen en snijd in blokjes. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Laat de tofu uitlekken en zet er iets zwaars op om het vocht eruit te laten lopen. Laat zo een half uurtje staan. Snijd ongeveer 80 gram tofu in hele kleine blokjes of reepjes.
Schil de wortel en snijd met een dunschiller in dunne linten.
Gebruik zo’n 4 linten voor het eiergerecht, maak van de rest bijvoorbeeld samen met taugé een salade met een zoetzure dressing.
Maak de pindasaus:
Rooster de pinda’s tot ze goudbruin zijn. Stamp ze fijn in een vijzel of gebruik een keukenmachine. Houd de gestampte pinda”s apart. Snijd de rode peper in stukken, schil de gemberwortel en rasp deze (houd wat apart voor het eiergerecht), haal de nerf uit de djeroek poeroetblaadjes en snijd de blaadjes fijn, ontvel de knoflook, snijd de sjalotjes fijn. Doe dit alles in een vijzel of gebruik een keukenmachine.
Stamp tot een pasta, voeg het sap van een halve limoen toe en de vissaus vermeng met elkaar. Doe er dan de pinda’s bij en stamp deze samen met de pasta fijn.
Bewaar deze pasta in de koelkast tot gebruik.
Klop de eieren en doe er peper en zout, mespunt geperste knoflook, mespunt geraspte gember bij. Gebruik serveerringen om het ei in de gewenste vorm te krijgen. Wrijf de ring in met olie, dit maakt het makkelijker om er straks het gebakken ei uit te halen.Zet een met olie ingesmeerde serveerring in een koekenpan giet er wat olie in en wat van het geklopte eimengsel en schep er wat tofu in en eindig met eimengsel. Leg nu voorzichtig een lint wortel tussen de binnenkant van de ring en het ei. Bak zachtjes in ongeveer 10 minuten gaar.
Vermeng de pindapasta met wat water en verwarm al roerend op het vuur, maak de saus zo dun of dik als je wilt. Voeg simpelweg wat meer water toe als je een dunnere saus wilt.
Schep wat pindasaus op een bord, leg er een ei in, leg er rijst bij. Giet er wat sojasaus over en garneer met korianderblad en fijngesneden lenteui. Doe er groenten bij die je lekker vindt of een salade van de overgebleven wortel.