Zuur vlees dat zoet smaakt…
Het Limburgs museum in Venlo vroeg zich enkele jaren geleden af of jongeren nog bekend zijn met streekgerechten.
Duitse jongeren kwamen niet verder dan frites, döner kebab en pizza als streekgerechten. En als regionale drank noemden ze cola.
Limburgse jongeren wisten nog wel echte streekgerechten te noemen, bijvoorbeeld zoervleis. Als drank noemden zij bier.
Oorspronkelijk werd zoervleis met paardenvlees bereid, maar met sudderlapjes smaakt het ook prima!
Zoervleis. Eenvoudige ingrediënten, lekker lang stoven, heerlijke geuren. Een geraffineerde combinatie van zoet en zuur!
Met of zonder regionale drank als bier of cola:-)
Recept: Zoervleis
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
1 kg sukadelappen
2 grote uien
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
6 takjes verse tijm
1,5 takje verse rozemarijn
1 dl wijnazijn
1,5 eetlepel appelstroop
peper
zout
klontje boter
35 cl rode wijn
35 cl water (kraan)
koken
Verwarm de oven voor op 160 graden als je het vlees in de oven wilt garen (de temperatuur is in de oven gelijkmatiger dan op het fornuis). Gebruik je de sudderpit van het fornuis, dan is dit niet nodig.
Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Doe de boter in een braadpan. Bak het vlees in porties aan tot het bruin is en haal het dan uit de pan. Bak in het braadvet tot slot de uien glazig tot lichtgekleurd. Voeg peper en zout toe. Doe de laurier, kruidnagel, rozemarijn en tijm erbij. Roer alles goed door onder toevoeging van de wijn, de wijnazijn en het water. Laat tot pruttelen komen.
Los vervolgens al roerend de appelstroop op. Laat in de oven op 160 graden (of op de sudderpit op het fornuis) ongeveer 3 uur garen. Roer regelmatig door. Mocht het vlees te droog worden, voeg dan half water en half rode wijn toe zodat het vlees weer bijna onder staat.
Voor het opdienen desgewenst binden met aardappelzetmeel of bloem.
Lekker met frites en zelfgemaakte appelmoes!